30 oktober 2013

Optimaal zoeken in het Liedboek, nog even geduld

Het papieren Liedboek is uitgerust met een inhoudsopgave, een titelregister en zogeheten 'sprekende voetregels' waaruit per pagina snel is af te leiden waar je je bevindt in de liedcollectie. Jarenlang zijn dat soort vormen van toegankelijkheid in boeken voldoende geweest.
Maar nu niet meer. Het gebruik van internet en het eindeloze instrumentarium van zoekmachines heeft ons natuurlijk verwend. We willen graag gewoon iets kunnen intikken en dan direct gepresenteerd krijgen wat we zoeken. Google doet dat immers zo voor ons. Logisch dat veel gebruikers van het Liedboek ook hopen op dit soort optimale zoekfunctionaliteit in Liedboek Online.
Op dit moment is dat nog niet in de beste vorm beschikbaar. Liedboek Online is in een eerste versie gepubliceerd, met name met het oog op het beamergebruik. Op dit moment worden er reparaties uitgevoerd aan die liederen die nog niet goed konden worden gedownload. Daarna komt de rest van de wensenlijst aan de beurt. Daarop staan de verbeterde zoekmogelijkheden, maar ook audiobestandjes. Bovendien is er aandacht voor de vraag om  te voorzien in een eenvoudige abonnementsvorm voor predikanten, musici en geïnteresseerden zonder kerkelijke gemeente.
Dat kost nog even tijd omdat dezelfde mensen die dit moeten maken eerst de reparaties aan de liederen doorvoeren. Nog even geduld dus graag. Zodra er nauwkeurig is te voorspellen wanneer het beschikbaar komt zullen we dat doen. Deze functies zullen de komende tijd aangebracht worden in een groeimodel, waarbij ook de gebruikerswensen uit de praktijk steeds beter zullen worden opgenomen. Dat is (naast de auteursrechtelijke aspecten, waarover later meer) één van de belangrijkste redenen waarom Liedboek Online online is en niet op een cd-rom is uitgebracht.
En een tip voor de tussentijd: vergeet niet om regelmatig door het liedboek te bladeren zonder speciaal naar iets te zoeken en laat je verrassen door wat je spontaan tegenkomt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten