30 december 2013

Over wensen, mogelijkheden en dromen

De opiniemakers op twitter, linked in, blogs en in de kranten uitten afgelopen dagen hun kritiek op het product Liedboek Online.  Natuurlijk komt het voor dat een product dat nog maar kort op de markt is, nog niet volmaakt is. Bovendien is het bedoeld voor een zeer gevarieerde groep gebruikers en evenzovele gebruikssituaties. Er zal dus echt nog wel wat te wensen zijn. Daar staan we dan ook graag voor open. Gelukkig weten we ook dat er al veel gebruikers een goede start hebben gemaakt met het pakket. Ook zij laten ons weten welke wensen er leven voor verbetering en uitbreiding van het pakket met nieuwe slimme opties. Er is vlak voor kerst een inventarisatie van de wensen gemaakt uit alle vragen die bij de helpdesk van BV Liedboek zijn binnen gekomen. Daaruit is een prioriteitenlijst samengesteld en een ontwikkelplan (wat komt in welke versie). Meer nieuws hierover volgt in januari.

De actuele discussie op de sociale media richt zich ook op het licentiemodel. (Over de hoogte van het licentiebedrag zijn de meningen divers, maar daarover schreven we al eerder een blogpost.)
Men droomt nu van een constructie waarin meer rechthebbenden zich verenigen en er voor de gebruikers één 'all-you-can-sing'-licentie gecreëerd kan worden. Een interessant idee, waar we zeker over gaan nadenken. Begin januari gaan we bovendien een aantal opiniemakers uitnodigen voor een inhoudelijk gesprek, om hun wensen omtrent Liedboek Online goed door te nemen. Let wel: over de haalbaarheid van de licentiedroom is op dit moment nog helemaal niets met zekerheid te melden, want dit vergt afstemming tussen veel partijen en belangen. Weet wel dat we deze wens uiterst serieus nemen.1 opmerking:

  1. Auteursrechten moeten uiteraard in een of andere vorm betaald worden.
    Wat is dan een redelijke prijs als in een gemeente uit het NLB per jaar zo'n 20 keer een of meer liederen gezongen worden uit dat NLB? De overige liederen komen dan uit het oude Liedboek, Opwekking, Taize, Opwekking voor kinderen, Opwekking voor tieners, de Youth for Christbundel, het Evangelisch Liedboek, Zingend geloven, werk van eigen gemeenteleden enzovoort?
    Zulke gemeentes zijn niet zeldzaam!

    BeantwoordenVerwijderen