12 november 2013

Doornummering van de liederen

Een verschil tussen het Liedboek voor de Kerken en het nieuwe Liedboek is de nummering van de liederen. In het vorige Liedboek waren de psalmen en gezangen afzonderlijk genummerd. In het nieuwe Liedboek is er een doorlopende nummering. Na lied (Psalm) 150 volgt nu dus 151.
Er zijn mensen die dit jammer vinden. Meestal omdat de titel "Psalm 150" of "Psalm 23" als een eenheid wordt gezien. De titel "lied 150" of "lied 23" heeft net een iets andere sfeer.
Daar moeten we even wat bij uitleggen. Een belangrijke reden hiervoor is namelijk: gastvrijheid.
De doorgewinterde kerkganger weet natuurlijk dat er twee soorten zijn: psalmen en gezangen. De aanduiding op het bord of in de aankondiging is voor de ervaren bezoeker direct duidelijk: psalmen staan voorin, daarna begint de nummering opnieuw. Maar je zult wat minder vertrouwd zijn met die indeling. Je woont als gast een kerkdienst bij, misschien wel voor het eerst. Je probeert snel de weg te vinden in de gebruikte liedbundel, en je vindt psalm 23. Helaas, als men gaat zingen blijk je de verkeerde pagina voor je neus te hebben, want het ging om gezang 23. Dat voelt op zijn minst ongemakkelijk. In ons omringende landen is dat al eerder opgelost: doorlopende nummeringen in de liedbundel. Voor het nieuwe Liedboek is dat principe nu ook gekozen. Een gastvrije bundel dus, waarin je niet per ongeluk kunt verdwalen. Misschien helpt deze gedachte om met meer begrip de nieuwe nummering aan te voelen.
Overigens is lied 1 t/m 150 gereserveerd voor alle psalmen. En in die volledigheid is ons Liedboek wereldwijd wel weer behoorlijk uniek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten