22 november 2013

Voor de prijs van één kopje koffie

Zomaar eens een paar rekensommetjes. Wat kost een kopje koffie? De prijzen verschillen, maar tussen de € 1,80 en € 3,00 kunt u in de horeca één kopje koffie nuttigen.

Voor datzelfde bedrag kunt u gemeenteleden in de kerkdienst een heel jaar netjes bedienen met melodieën en liedteksten, correct gepresenteerd op de beamer of in een liturgieboekje. Voor de prijs van één kopje koffie. Zouden de gemeenteleden dat niet over hebben voor een legale werkwijze van de gemeente?

Natuurlijk keek iedereen even verschrikt naar de prijslijst van de licenties op Liedboek Online. Maar komt dat niet vooral, doordat er jarenlang geen gewoonte van is gemaakt om te betalen voor dat wat geld kost om te produceren?

"Ja maar, die kleine gemeenten kunnen dat niet betalen."
Even een rekensom. Een echt kleine gemeente van zo'n 49 kerkgangers (dus niet: gemeenteleden) per zondag betaalt € 125,00 per jaar. Dat is € 2,40 per week, of € 0,05 per kerkganger. Als elke kerkganger € 2,60 per jaar betaalt aan de kerk voor deze voorziening zijn de kosten gedekt. Dat is de prijs van één kopje koffie. Zou dat teveel gevraagd zijn?

"Ja maar, € 990,00 is heel veel geld."
Natuurlijk is dat veel geld, maar dat geldt dan ook alleen voor een echt grote gemeente. En het uitgangspunt was juist een vorm van solidariteit waarbij elke gemeente naar draagkracht betaalt voor de voorzieningen, waar iedereen gebruik van wil maken?
Ook hier het sommetje: de grote gemeente met 500 (of meer) kerkgangers per zondag betaalt € 990,00 per jaar, dus € 19,04 per week. Per kerkganger is dat dus zelfs nog lager: € 0,04 per zondag of € 2,08 per jaar.

Hoe gemakkelijk bestelt u onderweg een kopje koffie? Denkt u dan nog eens even aan het gemak van alle rechten netjes geregeld met het online pakket bij het Liedboek? Voor de prijs van één kopje koffie. O ja, en geniet vooral van uw koffie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten